15 lucruri vrednic de tinut minte despre Muntele Kilimanjaro

Muntele Kilimanjaro este cel mai mare munte de pe continentul African și unul dintre cele 7 vârfuri ale lumii (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare dintre cele 7 continente).
Iată 15 lucruri interesante despre Kilimanjaro care cu siguranță vă vor convinge să îl escaladați:
-Muntele Kilimanjaro este de fapt un vulcan stins. Vârful este la 5.895 m. deasupra nivelului mării și este numit vârful Uhuru. Din vârf vă puteți uita în jos în craterul cu cenușă. Există chiar posibilitatea de a campa în crater însă la peste 5.300 de m. răul de altitudine s-ar putea să vă dea bătăi de cap.
-Kilimanjaro este cel mai înalt vulcan din lume și cel mai înalt munte care nu face parte dintr-un lanț muntos. Munții Anzi sau Himalaya sunt parte dintr-un lanț muntos.
-Există 7 rute oficiale pe Kilimanjaro. 5 dintre ele utilizează circuitul Sudic, prin punctul Stella : Lemosho, Shira, Machame, Umbwe și Marangu. Celelalte 2 rute, Rongai și circuitul Nordic, folosesc partea dinspre nord-est și punctul Gilman.
-Ruta Marangu este cea mai veche și singura care are o colibă. Toate celelalte necesită camping-ul.
-Muntele este situat în Parcul Național Kilimanjaro din Tanzania și aveți nevoie de permis pentru a-l vizita. Toți drumeții trebuie să apeleze la o companie de ghizi înregistrată care oferă și o echipă de hamali.
-Peste 30.000 de drumeți din toată lumea încearcă să îl escaladeze anual. Succesul lor variază în funcție de rută și de numărul zilelor necesare. Dar ca regulă, expedițiile de peste 7 zile tind să aibă o rată de succes de peste 80%.
-Sunt 2 sezoane ploioase pe Kilimanjaro: Aprilie-Mai și Noiembrie. Sezonul cel mai aglomerat este Iunie-Septembrie. Decembrie-Martie nu este o perioadă rea pentru escalade însă vremea este mai rece seara și pe vârf mai ales.
-Kilimanjaro are 5 zone climatice. Zona la cea mai joasă altitudine este caracterizată de vreme tropicală, averse de ploaie, umiditate, faună și floră de pădure. Această zonă devine treptat semi-aridă cu floră dominată de arbuști. Pe măsură ce înaintați peisajul și flora devine mai aridă și asemănătoare cu deșertul până când ajungeți la zona glaciară în vârful muntelui.
-Ghețarii muntelui se topesc încet din cauza schimbării climatului. Din 1912, ghețarii și-au redus mărimea cu 85%. Unii chiar au dispărut de tot.
-Decesele de pe Kilimanjaro nu sunt atât de frecvent comunicate presei însă unii comentatori estimează că între 3-7 persoane mor în fiecare an pe Kilimanjaro. Majoritatea mor din cauza unor boli pre-existente precum bolile de inimă sau edem cerebral de mare altitudine.
-Prima escaladă recunoscută a fost făcută de către geologistul german Hans Meyer în octombrie 1889.
-Un număr mare de octogenari au escaladat Kilimanjaro, cea mai în vârstă persoană fiind Angela Vorobeva care a ajuns în vârf în octombrie 2015 la vârsta de 86 de ani.
-Echipa Tour de France a ajuns de asemenea pe Kilimanjaro în octombrie 2014.
-Multe persoane cu dizabilități au escaladat muntele. Cel mai impresionant caz este probabil cel al lui Kyle Maynard care a ajuns în vârf în 2012. Acesta s-a născut cu o boală genetică care l-a lăsat fără mâini de la cot în jos și fără picioare de la genunchi.
-Un meci de cricket a avut loc în craterul Kilimanjaro în septembrie 2014.
Photo by Kyle Mijlof