Horia Colibasanu primul roman pe Everest fara oxigen suplimentar!
Un eveniment care aduce României un motiv în plus de mândrie a avut loc în dimineața zilei de 16 mai: Horia Colibășanu, medic stomatolog de profesie și alpinist în același timp, a reușit să urce pe cel mai înalt munte de pe Pământ, vârful Everest din Munții Himalaya fără oxigen suplimentar.
Ascensiunea la 8.848 de metri altitudine fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea echipei de șerpași reprezintă o premieră națională dar și o realizare impresionantă la nivel internațional.
Dificultatea acestei expediții a fost mărturisită într-un interviu acordat presei de însuși cel care a pus la cale toate demersurile: „Pe Everest nu e atât de greu să urci, cât să cobori. Au fost câteva momente la limită, când nu am mai avut energie nici să mai sun acasă”, a declarat Horia Colibășanu conform www.sport.ro. Bineînțeles că mult discutata expediție nu a rămas fără consecințe asupra alpinistului fiind necesară o perioadă de recuperare “Vreo lună am nevoie de asta. Acum, când urc vreo patru-cinci trepte, gâfâi”, a continuat acesta. Everestul ocupă locul 8 în topul reușitelor sale, Horia plănuind să cucerească toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.
Colibășanu a realizat anul acesta cea de-a 19-a expediție internațională a sa. Această escaladare nu este prima de acest gen, se pare că Horia a început seria lor în anul 2004 când, tocmai ca și în acest caz, a cucerit Muntele K2 (8.611 m.) din Pakistan fără șerpași și fără oxigen suplimentar. Performanța din 2004 a rămas neeclipsată în România și i-a oferit alpinistului o reputație internațională. El este cunoscut și apreciat ca un adept al alpinismului pur (fără oxigen suplimentar). Sportivii care cuceresc vârfurile celor mai impresionanți munți fără oxigen suplimentar sunt considerați alpiniști puri. Utilizarea acestuia este considerată de către unele persoane ca fiind o formă de dopaj în timp ce alpiniștii puri urcă munții cu propriile forțe atât fizice cât și psihice.
Printre munții pe care Colibășanu i-a escaladat până în prezent se numără K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m) și cu siguranță lista va fi completată cu alți monștrii stâncoși de renume.
Realizările sale nu au rămas fără ecou însă, el fiind singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering” din partea British Alpine Club, cel mai renumit club montan din lume.