Este adevarat ca s-ar fi prabusit faimosul „Hillary Step”?

Hillary Step nu mai este! Celebra bariera de roci, localizata mai jos de varful Everest, se pare ca s-a prabusit, cel mai probabil in timpul cutremurului puternic din 2015, din Nepal. Alpinistul britanic si liderul expeditiei, Tim Mosedale, au dat stirea dupa ce au atins varful celui mai inalt munte din lume, in 16 Mai, 2017.
“Hillary Step nu mai este!” Cu aceste cuvinte britanicul Tim Mosedale a confirmat ipoteza lansata cu un an inainte de catre niste alpinisti -– cum ca faimosul Hillary Step de pe creasta de sud-est a Everestului, s-a prabusit, probabil ca rezultat al cutremurului din Nepal din 2015. dar care a fost rapid infirmata.
Localizata la 8.790m pe partea nepaleza a muntelui, aceasta bariera din stanca, a fost cucerita prima data pe 29 Mai 1953 de catre Edmund Hillary si Tenzing Norgay, in timpul primei ascensiuni din istorie, pe cel mai inalt munte din lume, in timp ce au urcat pe creasta care duce la varful de sud (8.750m) si apoi catre varful principal (8.848).
Aceasta bariera si sectiunile sale constituie unul dintre cele mai dificile momente ale expeditiei si este supranumit obstacolul final inainte de a ajunge in varf. Datorita cutremurelor din trecut aceasta sectiune este periculoasa din mai multe puncte de vedere, dar doua corzi fixe au fost instalate aici pentru a usura trecerea, insa se pare ca fara succes.
In cealalta zi Mosedale, care este si in prezent ghid comercial pentru expeditii pe Everest, a ajuns pe varf pentru a sasea oara si a confirmat schimbarea. La intoarcerea sa la tabara de baza a publicat fotografia si a scris “Nu sunt sigur ce se va intampla cand creasta acoperita de zapada nu se va forma, deoarece exista niste blocuri uriase asezate aleatoriu care vor fi dificil de depasit”.
Urmatoarea confirmare a faptului ca celebrul Hillary Step nu mai este, a venit din partea serpasul Pemchhiri, care a declarat pentru planet.mountain.com “Da, s-a schimbat intra-adevar…inainte trebuia sa traversam acea bariera de piatra insa acum dupa cutremur, traseul s-a schimbat si acum trebuie sa urcam din partea dreapta”. Este de prisos sa mai spunem ca in acest sezon pre-musonic, Pemchhiri a ajutat la instalarea corzilor fixe sus pe traseul crestei de sud-est si a doua zi a reusit a saptea ascensiune pe Everest.
Pentru a afla mai multe l-am contactat pe Mosedale la tabara de baza, care in prezent, este practic pustie; mai mult de 200 de alpinisti profitand de vremea buna pentru a ajunge in varf.
Tim, ai declarat ca Hillary Step nu mai exista. Pe ce te bazezi?
Am fost de cateva ori acolo sus….si am fost si in acest in an si este evident ca nu mai este acolo. Doar moloz si resturi in locul unde era bariera.
Cat de simplu sau greu iti pare acum traseul ?
Este mai ușor sa urci pe versantul zapezii (si, intr-adevar, pentru alpinistii neexperimentați, este mai puțin de urcat facandu-le traseul mult mai usor. Cu toate acestea se va forma o stramtoare.
Hillary Step foarte rar a format o stramtoare dar in cativa ani au rezolvat si au fixat o coarda in sus si in jos. In momentul actual ar fi dificil sa traversezi zona in jos in locul unde a fost Hillary Step, datorita rocilor instabile care sunt rasfirate peste tot pe traseu.
Ai facut parte din primul grup de alpinisti care au atins Everest dinspre partea de sud, in acest an, evident dupa cei care au fixat prima data corzile. Ce tehnica ai folosit?
Corzile fixe si oxigen. Nimeni nu a fost fara oxigen in ziua ascenisunii, dar cativa se pregatesc pentru o ascensiune fara oxigen, in curand.
Poti sa descrii ascensiunea ta?
A fost extraordinar sa fiu primul pe varf, dupa cei care au fixat corzile pe traseu. A fost o ascensiune mica, discreta dupa ce planul initial a esuat. Gurkhas impreuna cu echipa noastra si echipa din Maddison, au colaborat pentru a face ascensiunea in cel mai scurt timp. In general, a fost o zi linistita cu conditii foate bune.
Acesta este job-ul tau, lider commercial in expeditii care ii duce pe clienti sus pe Everest. Exista ceva ce ai dori sa le transmiti celor care critica acest mod de a urca pe Everest?
Faptul ca acest job este job-ul meu, ma face foarte recunoscator. Nu este pentru oricine si am cativa prieteni care au avut ascensiuni si care nu agreaza ideea de a veni inapoi cu clientii. Sa conduci clientii intr-o expeditie fara corzi fixe si oxigen, ar fi extrem de iresponsabil. Oamenii care isi doresc sa urce in acest stil, trebuie sa fie foarte bine experimentati si sa mai fi facut ascensiuni fara oxigen la 8.000m. In cazul acesta ei cu siguranta nu vor apela la serviciile unui lider ca mine deoarece eu sunt total independenti si pe buna dreptate.