Munții Caucaz: alte patru vârfuri în afară de Elbrus care nu trebuie ratate

Accesibilitatea Munților Caucaz este unul din principalele motive pentru care alpiniștii români aleg să repete aventura unei escalade în acest ținut. Situați la doar câteva ore distanță de România, pe partea răsăriteană a Mării Negre, Munții Caucaz sunt considerați a fi cei mai potriviți pentru pregătire și pentru verificarea anduranței.
Vârful Kazbek cu o altitudine de 5.033 m. este unul dintre cele mai renumite vârfuri din Caucaz. Conform mitologiei greci, din vârful Kazbek a furat Prometeu focul zeilor atrăgând astfel asupra sa pedepsele lor. Altitudinea maximă poate fi atinsă pe un număr destul de larg de rute puse la dispoziție de exemplu traseul clasic (PD, 1.400m dif. de nivel din TB), fața sudică (PD+, gheaţă, 50 grade, 1.o00m dif. de nivel de la bergschrung), fața sud-estică (AD, zăpadă/gheaţă 55/60 grade, 1.000m dif. de nivel de pe morenă), rampa estică (AD, zăpadă/gheaţă 50 grade, 700m dif. de nivel de la morenă) etc. Muntele este considerat ușor de escaladat, la altitudinea de 3.600 de m. alpiniștii având oportunitatea de a se adăposti la o fostă stație meteorologică. Traseul spre vârf durează aproximativ 2-3 zile cu o echipă care deține cunoștințe în domeniul alpinismului.
Vârful Ortsveri (4.350 m) este situat oarecum în umbra vârfului Kazbek având o înălțime cu 800 de m. mai puțin decât rivalul său. Deși nu are un renume foarte important, muntele este utilizat în mod frecvent de către alpiniști ca un traseu de acomodare înainte de a escalada vârful Kazbek. El pune la dispoziție două rute pe care se poate ajunge în vârf: creasta vestică (PD) și faţa nordică (AD-, 500m, gheaţă 45 grade). Chiar dacă este considerat ușor de escaladat, din cauza stratului vulcanic cățăratul este destul de periculos aici, să nu mai menționăm vizibilitatea redusă și vânturile puternice care pot contribui la producerea accidentelor dacă nu sunteți echipat corespunzător.
Vârful Ushba Nord (4.696 m.) este unul dintre cele cunoscute vârfuri din Caucaz atât datorită frumuseții (este un vârf dublu- și sud și nord) cât și a dificultății. Deși este râvnit de o multitudine de sportivi, puțini sunt cei care au reușit să-l cucerească din cauza caracterului său tehnic. Pentru cei care se încumetă totuși să încerce, cea mai simplă rută este creasta NE (AD+/D-, 700m din T.1). Primii români care au escaladat acest munte au făcut parte din două echipe conduse de Emil si Taina Coliban în anul 1973.
Vârful Laila cu o altitudine de 3.994 m. este localizat în renumita regiune Svaneti și este un punct de atracție pentru turiști deoarece sunt organizate și ture de drumeție. Chiar dacă vârful urcă până la 4.000 de m. altitudine, este ușor accesibil persoanelor cu puține cunoștințe în cățărări.
Dacă plănuiți o scurtă vacanță în viitorul apropiat ar trebui să luați în considerare acești munți. Aveți aici posibilitatea de a vă destinde cu plimbări lejere sau de ce nu escaladări pe vârfuri mai ușor accesibile, sau dacă sunteți un alpinist experimentat și vreți să adăugați încă o reușită la seria dv., vârfurile mai complexe sunt exact șansa de care aveați nevoie.