Scrisoare deschisă a Ghizilor Montani Români
Ghizii montani români au initiat o scrisoare dechisa catre Presedintele Senatului Romaniei, Nicolae Ciuca, prin care cer blocarea initiativei de Lege denumită generic „Legea Profesiilor Montane. Acestia declara ca initiativa de lege reprezinta „o lege data cu dedicatie” pentru un grup de interes care urmareste monopolizarea procesului de formare si acreditare/atestare a Ghizilor Montani din Romania.
Forumul Ghizilor Montani acuza anumiti indivizi si asociatii montane ca acestia folosesc relatii de prietenie cu anumiti demnitari romani precum senatorul Cristian Tagarlas si deputata Christine Thellmann in vederea obtinerii unei Legi care sa le ofere control total asupra domeniului.
Ei declara ca initiativa de Lege nu ii reprezinta si ca nu au fost consultati inainte de a fi prezentata Comisiei Juridice din Senat din 19 decembrie 2023.
Petitia Ghizilor Montani poate fi semnata aici
Textul integral al scrisorii il regasiti mai jos:
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE SENATUL ROMÂNIEI
Scrisoare deschisă adresată:
Domnului Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Senatului României și PNL
Stimate Domnule Nicolae Ciucă,
Forumul Ghizilor Montani din România apelează la sprijinul dumneavoastră împotriva demersurilor făcute de către anumite grupuri de interese și persoane, susținute de către Senatorul PNL de Maramureș, Domnul Cristian Niculescu Țâgârlaș, și a Doamnei Deputat PNL de Sibiu, Christine Thellmann, prin care se urmărește obținerea unei “Legi dată cu dedicație” care își propune ca și scop obținerea monopolului de către anumite asociații de profil, coordonate de un număr limitat de indivizi, asupra profesiei și a procesului de formare a ghidului montan, precum și a desfăsurării activităților acestuia.
La data de 19 Decembrie 2023, Domnul Senator Cristian Țâgârlaș declara următoarele:
“Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Juridice, am avut o dezbatere intensă și constructivă pe tema Ghidului montan, Ghidului de drumeție montană, Ghidului de canion, Ghidului de rafting și ape repezi. La inițiativa bunului meu prieten, ghid montan Cosmin Andron, am analizat împreună cu profesioniști din domeniu măsurile care se impun, având determinarea de a crea un cadru legislativ coerent și adaptabil evoluțiilor societății.”
Această întâlnire din cadrul respectivei ședințe a Comisiei Juridice, a fost pregătită și aranjată în așa fel încât prezenți să fie doar inițiatorii acestui proiect de Lege, și anume “bunul prieten” al Domnului Senator Țâgârlaș, Domnul Andron Ioan Cosmin. Menționăm ca inițiatorul proiectului de Lege denumit “Legea Profesiilor Montane” este chiar domnul Andron, care în calitate de reprezentant al Organizației denumită IFMGA (International Federation of Mountain Guides Association) încearcă de mai mulți ani de zile, susținut de către această organizație, obținerea unei platforme legislative care să ofere recunoaștere automată a diplomei de asa zis “Ghid Montan Internațional” pe teritoriul României, dar și limitarea, dacă nu excluderea, statulului Ghidului Montan Român după cum a existat până acum.
Lipsa de transparență în acest demers este crasă și lipsită de bună intenție, dovadă stând faptul că în cadrul respectivei ședințe nu au fost invitate decât persoanele și asociatiile care formează acest grup mic și limitat de interese personale.
Forumul Ghizilor Montani din România, care însumează un număr mult mai mare de ghizi montani decât toți membrii asociațiilor menite “să ne reprezinte”, a fost informat despre aceste demersuri doar după data sedintei din Comisia Juridica din 19 Decembrie 2023, prin postări făcute de terți pe platformele de socializare, nicidecum de către indivizii sau asociațiile care s-au prezentat în cadrul ședintei în “numele nostru”.
În cadrul ședinței Comisiei Juridice din 19 decembrie, Domnul Andron Ioan Cosmin, inițiatorul proiectului de lege denumit “Legea Profesiilor Montane”, a încercat să-și ascundă voalat interesele, cerând organizatorilor ca pe tag-ul nominal să-i fie indicat numele alaturi de titulatura de “Alpinist”, nicidecum de cea reală și anume ,Ghid Montan International, Președinte EEMGA (East European Mountain Guides Association), dar și cea de Vice-Președinte al AGMR (Asociația Ghizilor Montani din România). Probabil domnia sa credea ca nominalizând corect titulatura sa, Comisia Juridică ar fi putut agrea pe loc conflictul de interese.
Proiectul de Lege inițiat de către Domnul Andron Ioan Cosmin, AGMR și SGLM nu este unul care să reprezinte interesele Ghidului Montan Român. Proiectul reprezintă un abuz legislativ, menit să favorizeze “școlile de ghizi montani” conduse de către cele 3 entități enumerate mai sus.
Considerăm că așa zisul “Ghid Montan Internațional” (se numește internațional, dar nu există un suport legislativ European sau internațional care să-i ateste acest statut) nu este discriminat după cum vehiculează inițiatorul proiectului de lege, din contra, sistemul EPC (European Professional Card) pus la dispoziție profesioniștilor de pe întreg teritoriul European, este unul simplificat, iar “ghidul montan internațional” își poate acredita temporar (18 luni) diploma și profesia pe teritoriul României, în termen de 30 de zile. Considerăm că cererea de recunoaștere automată a diplomei de “Ghid Montan Internațional” pe teritoriul României este abuzivă și lipsită de mutualitate. Ghidul Montan Român trebuie să obțină un certificat European EPC pentru fiecare țară în care dorește să-și presteze serviciile; de ce ar trebui să fie diferit pentru “Ghidul Montan Internațional”?
În cadrul proiectului propus de către entitățile enumerate mai sus și promovat de către Dl. Senator Țâgârlaș și Dna. Deputat Thellmann se dorește limitarea drepturilor și atribuțiilor ghidului montan român după cum au fost implementante în ultimii 10 ani de către Ministerul Turismului și Ministerul Educației prin programele de studiu puse la dispoziție prin asociațiile acreditate în vederea formării de Ghizi Montani, și se dorește împărțirea responsabilităților în formarea noilor ghizi montani exclusiv între asociațiile sus menționate.
Proiectul de Lege denumit “Legea Profesiilor Montane” vine și propune crearea unui organism privat (probabil de gen ONG) denumit Colegiul Național al Ghidului Montan unde vor funcționa comisii de acreditare pe mai multe tipuri de școlarizare care își propun mutarea decidentului educațional din cadrul său guvernamental către un cadru privat deținut de terți, si nu de către organizațiile guvernamentale.
Acest aspect va crea un vid de autoritate având în vedere că diplomele actualilor absolvenți ai cursurilor de Ghid Montan sunt eliberate de către Ministerul Educatiei și Ministerul Muncii.
Limitarea diplomelor eliberate anterior, după cum își propune acest demers legislativ ar încalca grav dreptul la educație, un drept garantat de către Constituția României.
Ghidul Montan Internațional (care adoptă copiat legislația “ghidului montan internațional”) unde se vor constitui comisii de evaluare formate exclusiv din “ghizi montani internaționali” (a se vedea aici interesele EEMGA (East European Mountain Guides Association, patronată de catre Dl. Andron Ioan Cosmin, un program de școlarizare cu un cost de aproximativ 35.000 euro).
Ghidul Montan Local, unde se vor constitui comisii de evaluare și acreditare formate exclusiv din membrii inițiatori ai proiectului de lege, respectiv AGMR (Asociația Ghizilor Montani din Romțnia), deși are un nume cu o largă însemnatate, în fapt nu reprezintă absolut deloc interesele Ghidului Montan Român, aceasta numarand nu mai mult de 25 de membrii activi.
Liderul de Drumeție Montană, unde se vor înfiinta comisii de evaluare formate exclusiv din Lideri Montani (a se observa interesele SGLM- Societatea Internationala a Ghizilor și Liderilor Montani- Instituție internațională similară IFMGA).
Stimate Dle Nicolae Ciucă, dacă veți privi atent lista asociațiilor participante în cadrul ședinței Comisiei Juridice prezidate de către Dl. Senator Țâgârlaș, veți observa că doar acestea au fost prezente, împreună cu alte asociații precum RIMS (Romanian Institute for Mountain Bike Skills), o asociație înființată în luna noiembrie 2023, cu doar o lună de zile înaintea ședinței din Comisia Juridică.
Întregul demers legislativ denumit “Legea Profesiilor Montane” este din păcate unul în vederea obținerii unei legi date cu dedicație unui grup organizat de interese financiare care NU reprezintă nicidecum interesele Ghidului Montan Român.
Prin acesta scrisoare vă cerem public sprijinul în vederea opririi definitive a acestui demers legislativ injust, subiectiv și defavorizant, în detrimentul celor peste 600 de ghizi montani români.
Vă aducem la cunoștiință faptul că ghizii montani români sunt oameni care au avut reușite notabile atât la nivel național cât și internațional în domeniul lor de activitate, ei fiind cei care au dus de foarte multe ori în mod patriotic Drapelul României pe vârfurile celor mai înalți munți ai lumii, alături de oamenii care și-au încredințat viața în mâna și abilitățile lor.
Inițiatorul proiectului de lege numit “Legea Profesiilor Montane” Dl. Andron Ioan Cosmin, declara umilitor la câteva săptămâni după audierea proiectului său in Comisia Juridică a Senatului că: “Pe de altă parte sa ai peste 500 de ghizi montani in Romania dintre care 99% nu s-ar califica drept clienți la niște ture mai serioase asta mi se pare tragedie”. Domnia sa are discursuri publice prin care defavorizează și denigrează Statulul Ghidului Montan Român, iar aceste acte nu fac decât să susțină temerile noastre în ceea ce înseamnă adevarata obiectivitate a legii pe care acesta împreună cu AGMR și SGLM încearcă să o obțină cu sprijinul “bunului său prieten” Senatorul Cristian Țâgârlas.
Suntem Ghizi Montani Români și vrem să ghidăm în continuare în țara noastră în această calitate. Nu ne dorim să fim supuși unei asociații montane care să ne coordoneze interesele din Franța sau Elveția.
Vă cerem sprijinul și ajutorul în vederea stopării acestui demers legislativ abuziv si injust numit “Legea Profesiilor Montane”.
Petitia Ghizilor Montani poate fi semnata aic
Semnatari:
Simon BALBAE- Ghid Montan Român
Mihai MATEI- Ghid Montan Român
Andrei BREBULET- Ghid Montan Român
Mihai ACATRINEI- Ghid Montan Român
Radu ALBU- Ghid Montan Român
Mihai ACATRINEI- Ghid Montan Român
Roman CORNEL- Ghid Montan Român
Luminita DUMBRAVA- Ghid Montan Român
Cristi MINCULESCU- Ghid Montan Român
Ambrus BOGLARKA- Ghid Montan Român
Radu TURTĂ- Ghid Montan Român
Răzvan ONU- Ghid Monta Român
Tiberiu VLAD- Ghid Montan Român
Ovidiu POPESCU- Ghid Montan Român
Andrei NECHITEAN- Ghid Montan Român
Florin PLESEA- Ghid Montan Român
Angela BRATIANU- Ghid Montan Român
Costel ATANASOIE- Ghid Montan Român
Ciprian TEODORESCU- Ghid Montan Român
George COMANANU- Ghid Montan Român
Costin Ion CORBOIANU- Ghid Montan Român
Dragos Alin CRETU- Ghid Montan Român
Dragos PUSCASU- Ghid Montan Român
Doru Alexandru ISTRATE- Ghid Montan Român
Cristian CATANA- Ghid Montan Român
Cristian POPA- Ghid Montan Român
Cristina IANC- Ghid Montan Român
Mihai ALEXANDRU- Ghid Montan Român
Daiana PADUREAN- Ghid Montan Român
Daniela BAZACLIU- Ghid Montan Român
Dorin ALEXANDRU- Ghid Montan Român
Gabriel JUGANARU- Ghid Montan Român
Felicia FARCAS- Ghid Montan Român
Nicu GRAMA- Ghid Montan Român
Daniel GRAMADA- Ghid Montan Român
Ionut PETRIMAN- Ghid Montan Român
Leon TRIFAN- Ghid Montan Român
Liuba GRECEA- Ghid Montan Român
Luciana LAUNDONIU- Ghid Montan Român
Marcel ENE- Ghid Montan Român
Marinel BOBOCEA- Ghid Montan Român
Mihai Andrei CATANA- Ghid Montan Român
Marius NICULA- Ghid Montan Român
Bogdan OROS- Ghid Montan Român
Daniel POPESCU- Ghid Montan Român
Razvan BINEATA- ATGR
Roxana TRANDAFIR-Ghid Montan Român
Ruxandra RAUCA- Ghid Montan Român
Stefan BRATIANU- Ghid Montan Român
Stefan IONESCU- Ghid Montan Român
Octavian MARIN- Ghid Montan Român
Vasile HERA- Ghid Montan Român
Victor Berghia- Ghid Montan Român
Cosmin ZABET-Ghid Montan Român
Elena ZABET- Ghid Montan Român
AGAEMR (Asociația Ghizilor și Agențiilor de Expediții Montane din România)
ATGR ( Asociatia Turistica Ghizii României)