Adam Ondra: prima ascensiune de grad 9c în Norvegia, Flatanger
Interviu cu Adam Ondra, sportivul care pe 3 septembrie 2017 a realizat prima ascensiune free a așa-zisului „Project Hard”, catalogat de către alpinistul ceh în vârstă de 24 de ani cu 9c. Dacă se va confirma, atunci traseul de 45 de m. va fi primul din lume notat cu gradul de dificultate 9c. Noua escaladă este intitulată „Silence”.
„Project Hard nu mai este doar un proiect…” cu acest mesaj a anunțat Ondra că tocmai și-a încheiat proiectul uriaș din Flatanger, Norvegia. După ce a escaladat Change (9b+) tot în Norvegia în 2012, acum alpinistul de 24 de ani a escaladat ceea ce ar putea fi prima rută din lume catalogată cu 9c. Bineînțeles că e nevoie de timp pentru ca informația să fie confirmată sau corectată însă ce putem spune sigur este că aceasta este cea mai dificilă rută pe care Ondra a escaladat-o până acum. Drumul care a dus la realizarea acestei isprăvi depășește de departe celelalte 2 rute cu 9b: La Dura Dura în Oliana, Spania (escaladată în 2013) și Vasil Vasil în Sloup, Republica Cehă (escaladată tot în 2013).
Felicitări Adam! După atâtea zile și luni de antrenament, te-a impresionat prima ascensiune free?
“Ummm poate a impresionat echipa…De fapt eu chiar credeam că pot să o fac atât de repede pentru că încă din prima zi am simțit că ceva e diferit. Fie simțeam că e o altă rută sau sunt eu o altă persoană, în fine…dintr-odată proiectul a început să fie din ce în ce mai realistic.”
Spune-ne mai multe despre antrenamentul picioarelor. În prima fază sună ciudat că pentru o astfel de escaladare ai nevoie să-ți antrenezi picioarele.
“Ei bine, Poject Hard are 7 momente în care poziționez o bară pentru genunchi și atârn cu capul în jos. Această fază este crucială pentru că este singurul moment în care 99% din corpul meu se relaxează cu excepția gambei. Vorbim despre a sta astfel pentru câteva minute bune ceea ce devine solicitant pentru un singur mușchi de aceea am făcut niște exerciții înainte care mi-au permis să rămân mai mult în această poziție și să-mi relaxez astfel brațele.”
Ai făcut niște exerciții și în ceea ce privește flexibilitatea.
„Este adevărat. Alături de fizioterapeutul meu Klaus Isele am lucrat și pe alte zone nu doar pe gambe.”
Fără exerciții pentru rezistență? Pentru o rută de 45 de m?
“Singurul lucru pe care l-am făcut a fost fitness-ul. Voiam să mă asigur că o să pot urc pentru o anumită perioadă de timp, apoi să mă sprijin pe o bară pentru genunchi și să-mi recapăt energia în doar câteva minute.”
Ce s-a întâmplat când ai reușit? A urmat celebrul strigăt al lui Adam Ondra?
“Nu, nu chiar..De fapt a fost doar liniște. Așa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Era atât de multă bucurie și ușurare că toate emoțiile s-au blocat. Am simțit doar cum ochii mi se umple de lacrimi.”
Ce reprezintă această rută pentru tine?
“Este de departe cea mai mare realizare a mea din întreaga carieră. Este ruta pentru care am depus cel mai mare effort, acum că s-a încheiat totul este incredibil.”
Mulțumim Adam pentru acest interviu!