Alex Gavan renunta la ascensiunea pe Nanga Parbat pentru a cauta doi colegi disparuti
Planul lui Alex Găvan de a escalada Nanga Parbat 8,126m din Pakistan (Muntele Ucigaș) a fost brusc întrerupt de vestea că alți doi alpiniști(colegi) au dispărut în încercarea de a ajunge în vârful aceluiași munte.
Spaniolul Alberto Zerain și argentinianul Mariano Galvan au pornit în escaladarea Muntelui Ucigaș alegând să străbată un traseu extrem de dificil. Ei trebuiau să treacă prin creasta Mazeno (13 km) care nu a fost parcursă cu succes decât o singură dată până în prezent. Deși ambii erau alpiniști experimentați, spaniolul era membru al unui club de alpiniști de elită care cuceriseră atât muntele Everest cât și K2, iar argentinianul reușise și el să urce pe Everest în anul 2012, soarta nu a fost de partea lor și de data aceasta. După o serie de mai multe căutări, bănuielile celorlalți s-au confirmat în timpul unei survolări cu elicopterul: cei doi fuseseră prinși de o avalanșă.
Sursa foto: Pagina personala de Facebook a lui Alex Gavan
„În fotografii se pot vedea urmele alpiniștilor… se întrerup brusc la linia de fractură a avalanșei și nu mai apar nicăieri după aceasta” a declarat Alex Găvan. Acesta vorbise cu cei doi printr-o legătură telefonică prin satelit cu doar o zi înainte ca ei să fie dați dispăruți. Găvan s-a întors vizibil afectat din nefericita aventură mărturisind că nici nu se punea problema continuării escaladei sale în condițiile de față. Găvan se afla la 2.000 de m. distanță de vârf când a decis să se întoarcă pentru a demara o acțiune de căutare. După ce a alertat autoritățile din Pakistan, acesta s-a alăturat echipajului din elicopter pentru a indica locul în care ar fi putut fi găsiți cei doi alpiniști dispăruți. „Exact în locul în care se vedeau urmele avalanșei fusese stabilită ultima lor localizare prin GPS” a adăugat Găvan.
Accidentele cu urmări grave, inclusiv moarte, sunt extrem de dese în timpul misiunilor de escaladare în Pakistan. Pe lângă acestea se adaugă alte atacuri raportate ale atacatorilor islamiști. În 2012 de exemplu, o asemenea grupare a deschis focul într-o tabără din baza Nanga Pargat, situată la 4.200 de m., ucigând zece alpiniști străini și un ghid local. Totuși, Pakistanul continuă să atragă milioane de vizitatori, în special alpiniști, fascinați de grandoarea masivilor. Aici se află cinci dintre cele 14 cele mai înalte vârfuri de peste 8.000 de m. printre care se numără și K2, al doilea cel mai înalt vârf din lume.
Alex Găvan a cucerit șase vârfuri de peste 8,000m fără oxigen suplimentar, trei in premiera nationala. Expediția cu final trist de anul acesta va rămâne întipărită în memoria alpinistului însă promite că se va întoarce în cel mult un an să finalizeze ceea ce a început.