Radu Albu a reusit sa urce cu succes pe Mt Manaslu 8163m
Alpinistul Radu Albu a ajuns pe 28 septembrie, pentru prima dată în viața lui, pe vârful unui munte de peste 8.000 de metri. Povestea ascensiunii pe vârful Manaslu o să te facă să visezi.
Cum ai descoperit pasiunea pentru munți?
Ai avut opt luni de antrenament pentru prima ta ascensiune a unui optmiar. În ce a constat pregătirea?
Ce te-a determinat să vrei să urci un optmiar și, mai mult, să vrei, pe viitor, să urci toți optmiarii din lume?
Până la primul meu optmiar, am urcat mulți alți munți din întreaga lume și i-am condus pe alții în expediții pe foarte mulți munți înalți, în calitate de ghid montan: Mont Blanc, Kilimanjaro, Island Peak, ca să numesc doar câțiva. Pentru un alpinist, un munte de peste 8.000 de metri reprezintă o provocare ultimă, este „doctoratul” din domeniu. Am urcat spre 8.000m treptat, începând de jos, de pe Moldoveanu, de la 2.500m la 3.000m, apoi 4.000, 5.000, 6.000, 7.000m. Așa am ajuns să îmi doresc să ajung și în „clubul celor 14” (n.red. în lume există 14 munți cu înălțimi de peste 8.000m).
Sunt 14 optimiari în toată lumea. De ce simți nevoia acestei provocări de a-i urca pe toți și cum arată un astfel de plan?
„Oamenii pasionați de sporturi extreme, precum alpinismul de altitudine, sunt oameni conduși de spiritul de aventură și setea de adrenalină”
Este adevărat, și trebuie să recunosc, că oamenii pasionați de sporturi extreme precum alpinismul de altitudine și oamenii care de bună voie urcă regulat în „the death zone” (n.red. zona morții), la peste 7500 m, sunt oameni conduși de spiritul de aventură și setea de adrenalină. Camaradul francez, alături de care am urcat Mt. Manaslu, mi-a spus că sunt un „adrenaline junkie” (n.red. dependent de adrenalină). Este foarte posibil să aibă dreptate. Simt motivația și bucuria date de succesul unei astfel de realizări și abia aștept următoarele expediții.
Pentru că Manaslu a fost primul optmiar urcat, care sunt emoțiile de care ai avut parte în toată această perioadă și cum le-ai făcut față?
Care au fost cele mai grele momente pe care le-ai simțit pe propria piele în această aventură?
„În societate totul se mișcă cu o viteză supersonică și preocupările zilnice nu fac altceva decât să anestezieze sufletul sau spiritul nostru care strigă, din când în când, disperat după atenție”
Manaslu înseamnă ”muntele spiritului”. Ce înseamnă spiritul pentru tine și cum a contat al tău în reușita ta?
„28 septembrie 2018 a fost cea mai lungă și cea mai grea zi din viața mea din punct de vedere fizic”
Urcarea finală din ziua de 28 septembrie a durat șapte ore, apoi coborârea alte 14. Adică 21 de ore de urcare și coborâre dintr-un foc. Cum a arătat acest efort extrem când îl privești acum în urmă, din liniștea casei tale?
Uitându-mă în urmă, a fost cea mai lungă și cea mai grea zi din viața mea din punct de vedere fizic. Însă a fost și ziua care mi-a adus povești pe care le pot spune nepoților mei la 80 de ani. Am fost epuizat total, deshidratat, cu degerături pe față, ars de soare, îmi curgea sânge din buzele crăpate, aveam dureri mari din cauza unei coaste fisurate, mă durea îngrozitor ficatul, am răbdat de sete, dar eram fericit. Iar această fericire mi-a dat putere să trec peste acea lungă listă de dureri și neplăceri fizice.
Acum, că stau acasă, îmi e greu să îmi aduc aminte de multe din acele scene. Sunt destule episoade pe care le-am uitat din cauza hipoxiei (n.red. scăderea cantității de oxigen) și pe care mi le amintesc uitându-mă pe filmări sau fotografii. Sunt un om rece cu mine însumi, de obicei, dar uitându-mă acum la acele fotografii cu mine suferind, mă ia cumva un sentiment de milă. Dar mă bucur că a trecut totul cu bine și mă pot bucura acum de cele învățate și de experiența incredibilă avută.