Tema pe munte: tipuri de teamă, avantaje și dezavantaje

Ce înseamnă frica la persoanele care iubesc să se afle în aer liber și cum se manifestă ea? Adjectivul „fricos” are de cele mai multe ori o conotație negativă însă vom vedea în cele ce urmează că frica poate reprezenta și un aspect pozitiv în unele cazuri. Această reacție naturală la situațiile neprevăzute i-a împiedicat pe oameni de-a lungul timpului să exploreze locuri noi, locuri care astăzi fac parte din traseele zilnice parcurse de majoritatea dintre noi.
Există câteva lucruri de bază la care trebuie să reflectăm atunci când simțim că frica își face loc în interiorul nostru. În primul rând trebuie să ne întrebăm dacă este reală, dacă are un motiv întemeiat la bază, dacă ne va fi pusă viața în pericol sau dacă suntem în siguranță. Dacă simțiți că aveți control asupra situației sau puteți diminua riscul, atunci este timpul să vă învingeți teama și să mergeți înainte. În al doilea rând, trebuie să luăm întotdeauna în calcul consecințele. Ce se va întâmpla dacă vom continua? Există riscul de a ne pierde în ceață sau știm cum să ne descurcăm pe o asemenea vreme și vom ieși cu bine din această situație? Avem o cale sigură de a continua? Nu în ultimul rând trebuie să putem recunoaște când natura este mai puternică decât noi. Dacă o aventură afară se poate transforma într-un eveniment nefericit care să ne afecteze atât fizic cât și emoțional, atunci ar trebui să ne acceptăm frica și să ne întoarcem. Dacă însă suntem obișnuiți în zona noastră de comfort și o scurtă plimbare în natură ni se poate părea înfricoșătoare. În acest caz nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de frică, sentimentul va dispărea o dată cu repetarea experienței. Totul ține de psihicul și de voința noastră.
Acestea fiind spuse, avem mai jos cele 3 tipuri de frică și simptomele lor:
1.Teama irațională. Este cea care ne spune să nu escaladăm un masiv chiar și atunci când totul este în regulă. Este acel sentiment de teamă care apare atunci când nu există motive de panică de fapt. Ne împotmolim doar pentru că în trecut am întâmpinat o serie de dificultăți. Acest tip de frică trebuie depășită, ea nu are motive întemeiate
2.Teama rațională. Este cea care ne ține în viață, ne ține la distanță de posibilele pericole. Este sentimental că trebuie să ne întoarcem când ceva pare să nu meargă bine. Acest tip de frică ne împinge să ne abandonăm expediția unei peșteri de exemplu când nivelul râului de acolo este în creștere.
3.Teama percepută. Acest ultim tip reiese din percepțiile și din experiențele noastre anterioare. O persoană poate percepe o situație ca fiind absolut în regulă, fără cel mai mic risc, pe când o altă persoană o poate percepe de-a dreptul înspăimântătoare. De mici ni se spune să nu ne apropiem de foc, să nu ne cățărăm pe cutare lucru, să nu mergem prea aproape de margine, etc. Ne dezvoltăm o percepție a fricii care înconjoară multe dintre lucrurile pe care le iubim. Este nevoie de mult timp pentru a trece peste aceste percepții și pentru a ne putea bucura pe deplin de noi experiențe.