Nives Meroi și Romano Benet, o viață de cuplu traită la mare altitudine
Alpinismul nu numai că provoacă senzații nemaipomenite dar aduce și oamenii mai aproape. Unde ați auzit de o pereche mai bună ca cea formată din 2 persoane care sunt parteneri și în viața de zi cu zi? Nives Meroi și Romano Beret sunt încă un cuplu care face furori în acest sport.
Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la liceu în Italia. Povestea lor a început să prindă contur încă de pe atunci, pasiunea pentru activitățile în aer liber fiind elementul care îi unește și în prezent. Totul a început ca o relație de conveniență, după cum Meroi însăși spune, era mult mai convenabil să ai o iubită care practică și ea alpinismul decât să trebuiască să îți cauți partener pentru fiecare expediție. Căsătoria lor, în anul 1989, a avut de fapt la bază dorința comună de a pleca în Anzii Peruvieni, într-o escaladă pe lanțul muntos Cordillera Blanca mai exact. „Era doar un vis pe care îl aveam împreună dar nu aveam nici bani, nici zile libere pentru a-l tranforma în realitate.” mărturisește Meroi. „Decizia de a ne căsători a fost cea mai bună variantă: angajatorii noștrii ne-au dat două săptămâni concediu, iar apropiații noștri ne-au plătit escapada.”
Alpinismul i-a pus pe cei doi în nenumărate situații dificile. În expediția de pe Makalu, de exemplu, viața lui Meroi a fost pusă în pericol. Cei doi escaladau în condiții de iarnă cel de-al cincilea cel mai mare munte, Makalu, când lucrurile au început să ia o întorsătură proastă. Impedimentul principal pe acest masiv este vântul. Rafalele sunt extrem de puternice și pot pune în pericol viețile celor mai puțin experimentați. În 2006, alpinistul francez Jean-Cristophe Lafaille a decedat în timp ce realiza aici o escaladă pe timp de iarnă. Totuși Benet, Meroi și colegul lor italian Luca Vuerich nu s-au lăsat afectați de evenimentele precedente și au inițiat o altă tentativă de cucerire a acestui vârf atât de dificil de atins. După ce timp de o lună vânturile puternice i-au purtat de colo-colo și nu i-au lăsat să se odihneasă îndeajuns nopțile, trio-ul a reușit să ajungă până la altitudinea de 7.000 de m., asta înseamnă că se aflau cu 1.500 de m. mai jos de vârf. Dat fiind condițiile meteo nefavorabile cei trei au decis să aștepte să se liniștească puțin vremea. Contrar așteptărilor lor, vântul s-a întețit. O rafală puternică a luat-o practic pe sus pe Meroi în timp ce încercau să-și salveze viețile. Alunecând din cauza vântului, aceasta ajunge între doi bolovani uriași cu zgomotul piciorului său rupându-se pe fundal. Timp de 2 zile, Benet și Luca au fost nevoiți să o care în spate pe Meroi până la tabăra Hillary (4.860 m.) de unde un elicopter i-a ridicat pe toți trei. “După 40 de ani de alpinism, încă ne temem de forța munților.” spune Meroi.
Necazurile parcă se țin scai de cei doi parteneri. La un an după accidentul lui Meroi, când piciorul i-a fost vindecat, cuplul a decis să escaladeze Kangchenjunga, cel de-al treilea cel mai mare munte din lume. Se apropiau cu ardoare de vârf când Benet a început să se simtă rău. Se simțea mult mai slăbit decât de obicei și era foarte lent. I-a spus soției sale să continue fără el însă aceasta nu a acceptat. Dacă ar fi făcut-o, probabil nu l-ar mai fi găsit în viață la întoarcerea sa. Benet suferea de anemie aplastică, măduva osoasă nu mai producea destule celule sanguine. După o mulțime de tratamente care nu au dat niciun rezultat, doctorii au propus un transplant. Nici acesta însă nu a fost de folos.
Atunci medicii au dorit să facă un experiment: au făcut un al doilea transplant de măduvă de la același donator și supriză…a funcționat! Benet și-a revenit complet și s-a întors pe munte pentru o altă încercare. Acesta spune că nu ar fi putut reuși fără sprijinul soției și fără dificultățile întâmpinate în alpinism. Acestea din urmă l-au făcut mai puternic.
Sursa foto: bbc.com