Astazi este ziua muntelui. Cum este sarbatorit in Romania si alte tari?
Pentru a sublinia importanța munților de la noi din țară și nu numai, la data de 11 decembrie montaniarzii au instituit un nou prilej de sărbătoare: Ziua Internationala a Muntelui. Aceasta a fost stabilită pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța zonelor montane.
Munții Carpați de exemplu, lanțul muntos cu o lungime de aproximativ 1.500 de km, au peste 800 de km pe teritoriul țării noastre. Tot la noi în țară se găsește și cea mai înaltă cruce din lume situată pe un vârf montan. Este vorba de Crucea Caraiman care a fost construită ca un omagiu adus românilor uciși în Primul Război Mondial.
Munții reprezintă nu doar o atracție turistică menită să dezvolte economia țării. Ei oferă resurse naturale și adăpost popoarelor care trăiesc în acele zone. Pentru aceștia, munții reprezintă o conexiune cu strămoșii lor, le oferă un sentiment de identitate de aceea sunt foarte implicați în asigurarea bunăstării munților, în administrarea atentă a mediului înconjurător. Încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii își duceau animalele pe pășuni pentru a le asigura hrana și le țineau acasă doar când se încheia sezonul. Ziua Muntelui marchează în România data tradițională a încheierii pășunatului anual(14 septembrie). Munții sunt considerați sacri de către unele popoare și au o semnificație spirituală pentru ele, Machu Picchu de exemplu, Muntele Athos, Muntele Olimp etc.
În Japonia, Ziua Muntelui este sărbătorită în 11 august și începând cu anul 2016 a fost decretată zi liberă. Data nu a fost aleasă la întâmplare însă, în japoneză, kanji (caracterele folosite în scriere) utilizate pentru cifra 11 seamănă cu doi copaci, iar cele pentru cifra 8 seamănă cu laturile unui munte. În Japonia drumețiile și excursiile montane sunt foarte frecvente în special printre persoanele mai în vârstă. Japonezii consideră că ei au cea mai strânsă legătură cu natura în comparație cu locuitorii altor zone mai dezvoltate.
Ziua Internațională a Muntelui este o altă zi închinată masivilor stâncoși recunoscută la nivel international de data aceasta, după cum îi spune și numele. Ea este sărbătorită în 11 decembrie. Același scop, o diferită abordare doar. La fel ca și în cazul zilei de 14 septembrie(ziua muntelui in Romania), Ziua Internațională a Muntelui militează pentru dezvoltarea zonelor montane și protejarea acestora din calea defrișărilor, degradării terenului etc. Munții reprezintă momentan o sursă de energie și hrană însă pe viitor resursele acestea se vor diminua sau chiar vor dispărea.
În India, Uttarakhand, la data de 11 decembrie, se organizează târguri cu expoziții de produse locale, semințe, utilaje agricole, toate pentru a sărbători Ziua Internațională a Muntelui. Locuitori din peste 8 sate se adună aici anual pentru a-și expune produsele sau pentru a cumpăra.
Într-o lume în care accentul cade pe tehnologie iar natura este uitată, este un prilej de bucurie faptul că mai există încă pe glob oamenii care sărbătoresc și prețuiesc munții.