Via ferrata, un alt fel de cățărare, aceleași senzații tari!
O altă ramură a alpinismului a atins în ultima perioadă cote impresionante în dezvoltarea sa pe teritoriul țării noastre. Experimentată încă din cele mai vechi timpuri, această ramură este practicată și astăzi în numeroase regiuni montane.
Via ferrata, căci despre ea este vorba, a fost practicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial. Munții Dolomiți au servit atunci drept câmp de bătălie pentru trupele austriece și cele italiene. Pe lângă furia inamicilor, trupele trebuiau să facă față și avalanșelor și condițiilor vitrege din munți. Astfel, pentru a facilita înaintarea pe un teren nefavorabil, s-au amplasat cabluri și scări menite să ajute la urcarea versanților abrupți.
Traseele de via ferrata permit turiștilor care nu au nimic de-a face cu alpinismul să interacționeze cu muntele ca un profesionist adevărat. Oameni simpli au posibilitatea de a admira de la înălțime grandoarea versanților și peisajele din jur, totul printr-o simplă cățărare. Diferența dintre via ferrata și alpinism constă în faptul că traseele sunt deja delimitate, nu mai e nevoie de corzi pentru că rutele sunt amenajate cu scări, corzi fixe, poduri metalice și cabluri. Deși este considerată mai lejeră din punct de vedere al gradului de dificultate, via ferrata este mai predispusă la factorul de cădere decât alpinismul. Pentru a-l transforma totuși într-un sport mai sigur, s-au instalat felurite dispozitive de atenuare a șocurilor și de frânare.
Traseele de via ferrata sunt de obicei de lungime moderată, undeva între 100 și 700 de m., unele pot fi parcurse în 2-3 ore, altele chiar în 10.
Principalul loc cunoscut pentru traseele de via ferrata sunt, evident, Munții Dolomiți, de unde-și are originea acest sport. Aici se găsesc cele mai variate rute, de la nivel începător până la rute complexe recomandate persoanelor cu experiență în domeniu. Există și alte țări care au adoptat această modalitate de a ieși din rutină, Franța de exemplu, Canada, Germania sau chiar China și Japonia sunt doar câteva dintre cele care au optat pentru acest sport.
Via ferrata se practică și în România. În Cheile Râșnoavei traseul este inițial ușor, o porțiune orizontală, după care continuă cu o porțiune verticală. Pentru a înainta, turiștii se servesc de o scară și de ajutorul unor piese metalice montate în stâncă. Aceștia sunt în permanență ancorați de un cablu și echipați în mod corespunzător. Echipamentul standard pentru via ferrata constă în cască de protecție, ham, kit special de asigurare pentru via ferrata și mănuși.
Deși pare ușor, nu neglijați siguranța dv. în practicarea acestui sport. Faptul că poate fi practicat de oricine, fără să implice necesitatea experienței nu înseamnă că nu include și riscuri. Fiți deci mereu atenți la următorul pas!